Eğer bir web sitesi açmayı düşünüyorsanız öğrenmeniz gereken birçok kavram bulunmaktadır. Bu doğrultuda bu yazımızda sizlere domain nedir konusunda bahsedeceğiz.
Alan adı yani domain, bir web sitesinin benzersiz adresidir. Web sitesinin sunucusunun sayısal adresini temsil eden bir dizi karakterden oluşur. Domainler, internetteki web sitelerini tanımlamak ve bulmak için kullanılır. Alan adları, web sitelerine kayıt şirketleri tarafından atanır.
Bir domain kaydettiğinizde, alan adı için iletişim bilgilerini sağlamanız gerekir. Bu iletişim bilgileri, WHOIS veri tabanı aracılığıyla halka sunulur. WHOIS veritabanı, tüm kayıtlı alan adlarının iletişim bilgilerini içeren, herkese açık bir veritabanıdır. Bir alan adının iletişim bilgileri, alan adının sahibinin adını, adresini, telefon numarasını ve e-posta adresini içerir.
Domain nedir sorusundan sonra sorulacak bir soru da domain uzantıları nelerdir olacaktır. Piyasada bulunan onlarca domain uzantısı bulunmaktadır. Bunlardan en yaygınları; com, net, org gibi uzantılardır.
Hosting Nedir?
Domain nedir sorusuna cevap verdikten sonra sıra bir diğer önemli soru olan hosting nedir sorusuna geldi.
Hosting, kuruluşların ve bireylerin İnternet’te bir web sitesi veya web sayfası yayınlamasına izin veren bir hizmettir. Bir hosting hizmeti sağlayıcısı, web sitelerinin internette görüntülenmesi için gereken teknolojileri ve aynı zamanda hizmetleri sağlayan bir işletmedir. Web siteleri, sunucu diye adlandırılan özel sistemlerde barındırılır ya da depolanır. İnternet kullanıcıları web sitenizi görüntülemek istediklerinde, tek yapmaları gereken web sitenizin adresini tarayıcılarına yazmaktır. Bilgisayarları daha sonra sunucunuza bağlanacak ve web sayfalarınız tarayıcı aracılığıyla onlara teslim edilecektir.
Çoğu hosting sağlayıcısı, bir barındırma hesabına kaydolduğunuzda size bir veri merkezi konumu seçme seçeneği sunar. Bu önemlidir çünkü web siteniz ziyaretçilerinize ne kadar yakınsa, web siteniz onlar için o kadar hızlı yüklenir. Küresel bir kitleniz varsa, ziyaretçilerinizin çoğunluğuna en yakın ülkede bulunan bir veri merkezi seçmek istemelisiniz.
En yaygın iki barındırma türü, paylaşımlı ve paylaşımsızdır. Paylaşımlı barındırma, web sitenizin bir sunucuyu diğer web siteleriyle paylaştığı yerdir. Bu, en yaygın ve en uygun fiyatlı barındırma türüdür. Paylaşımsız barındırma, web sitenizin kendi sunucusuna sahip olduğu yerdir. Bu daha pahalıdır ancak sunucunuz ve web siteniz üzerinde daha fazla kontrol sahibi olmanızı sağlar.
Web tasarım işlemleri yapılırken müşteriler domain ve hostingi kendi temin edebilirler ya da doğrudan webmasterdan da bu hizmeti onlar için ilerletmesini isteyebilirler. Siz de domain, hosting nedir sorularını araştırmaya başladıysanız bir websitesi oluşturma yolundasınız gibi görünüyor. Benimle çalışmak konusunda referans çalışmalarımı buradan inceleyebilir, ya da aklınızdakileri hayata geçirmemiz adına benimle iletişime geçebilirsiniz.
Sağlıklı günler dilerim..